Om psykoterapi
Jag tar emot människor från 13 och uppåt. Psykoterapi är hjälpsamt för oss alla även om syftet och målet med terapin kan variera. Det viktigaste är att det finns en önskan om att gå och prata med en psykolog och en vilja att berätta om sig själv och det som känns svårt. En psykoterapi är ett samarbete mellan terapeuten och klienten, tillsammans hjälps vi åt för att förstå, och nå mål som är viktiga för dig för att må bättre.
En behandling hos mig börjar alltid med 1-3 besök där vi kartlägger och skapar en förståelse för problemet, att förstå är en förutsättning för att hitta en bra väg framåt.
I dag finns en lång rad med olika terapiformer, och vilken metod som följs beror dels på syfte och mål men också dina önskemål. De huvudsakliga metoderna som jag följer är KBT, mentaliseringsbaserade samtal, compassionfokuserad terapi, mindfulness och EBEFT som står för evidence based freedom techniques eller i förenklad form evidensbaserad klinisk tapping.
KBT
KBT är en effektiv psykoterapiform som är väl beprövad och kan användas vid en lång rad olika psykologiska problem. KBT är numera ett samlingsnamn som omfattar flera olika metoder och tekniker. Gemensamt för dessa är att vi för det mesta har ett fokus på här och nu och ofta ställs konkreta mål för att förändra beteendemönster som vi har fastnat i. Vi tittar på hur tankar, känslor och beteende hänger i hop och försöker förstå vad som vidmakthåller det aktuella problemet. Det är först när vi förstår som vi kan förändra. I KBT är det vanligt att man får en hemuppgift mellan sessionerna och den kommer vi tillsammans överens om så att den känns meningsfull och kan integreras i vardagen.
Mentaliseringsbaserade samtal
Mentaliseringsbaserade samtal kommer från mentaliseringsbaserad terapi (MBT). Metoden bygger på anknytningsteori, neurovetenskap och psykodnamisk terapi. Kännetecken är ett aktivt utforskande för att förstå sig själv, vad är det jag känner, tänker och behöver, vad har jag för önskningar? och hitta sätt att sätta ord på upplevelser. Det är en terapi som har ett stort fokus på känslor och relationer, både med sig själv och med andra.
Det är oftast fokus på vad som händer i livet här och nu även om det också förekommer att man pratar om uppväxten och hur dessa erfarenheter påverkar en i livet i dag. Samtalen präglas av en mentaliserande hållning det vill säga nyfiket utforskande och icke-dömande. Man brukar säga att mentaliserande hållning också ska vara fri från oombedda tips och råd och bygger mer på att lyssna och förstå och att låta klienten själv komma fram till sina svar med stöd från terapeuten.
Mindfulness
Mindfulness kommer ursprungligen från zenbuddismen men integreras i dag i flera olika västerländska psykoterapeutiska metoder. Mindfulness är en meditationsform som görs genom olika övningar som t ex att rikta sin medvetna uppmärksamhet t ex på andningen eller på sina sinnen men det går också att träna detta mer informellt i sin vardag i olika aktiviteter t ex medvetet ätande vid måltider eller i samtal eller på skogspromenaden. Mindfulnessträning är hjälpsamt för att öka förmågan att reglera känslor, att bli mer uppmärksam på vad jag känner, tänker och upplever just nu och kunna rikta sin uppmärksamhet på det som är det viktigaste och mest hjälpsamma just i den här stunden. Den här metoden kan också hjälpa oss att hitta orden för att förmedla våra upplevelser och behov till andra. Mindfulnessträning använder jag framförallt som ett komplement i i psykoterapier.
EBEFT
EBEFT Evidensbaserad klinisk tappingär en relativt ny metod i Sverige, det är en kombination av kognitiv terapi och exponering och tapping med fingertopparna på vissa bestämda akupunkter som man som klient själv ”tappar” på. Det finns numera flera studier som pekar på att metoden är hjälpsam vid PTSD, trauma, ångest och fobier, depression, smärta med mera. EBEFT är en metod som kan verka väldigt märklig vid första anblicken, hur ska det hjälpa mig att tappa på de här punkterna? Tekniken är stressreducerande och precis som i KBT handlar det om att närma sig det som väcker obehag fast på ett än mer försiktigt sätt, exponering och kognitiv terapi har mycket god evidens i sig självt. Tapping av akupunkterna har visat sig påverka flera olika fysiologiska mätvärden, som sänkning av stresshormoner som kortisol, sänka hjärtfrekvens och olika symtom på stress och ångest. Effekten av att tappa på akupunkterna i kombination med exponering och kognitiva tekniker är att det sker en emotionell bearbetning som skiljer sig från den som sker i traditionell psykoterapi. EFT kan ge ökad förståelse för uppkomst av ett problem och insikter som annars inte hade varit möjliga. EFT hjälper att få tillgång till våra känslor utan att döma och släppa taget om det som vi inte verkar kunna släppa eller sluta tänka på samt minska emotionellt obehag kopplat till vissa minnen.
Kontakt
Kungsholmsgatan 10, våning 2.
112 27 Stockholm
Telefon: 076 – 022 96 22
Email: psykologmariaekerholm@gmail.
© 2025 PsykologEkerholm